Tennis
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Tennis

Ako volite tenis dopasce vam se ovaj forum

PrijemPortalLatest imagesRegistruj sePristupi

Pete Sampras

Ići dole 
AutorPoruka
*Joansie*
The Torres Girl
The Torres Girl
*Joansie*

Ženski
Broj poruka : 5301
Godina : 30
Zasto volis tenis? : Za mene je to super sport, interesantan i zanimljiv, a ima i toliko lepih tenisera da se vidi...
Koliko volis tennis? :
Pete Sampras Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Pete Sampras Right_bar_bleue

Datum upisa : 04.02.2008

Pete Sampras Empty
PočaljiNaslov: Pete Sampras   Pete Sampras Icon_minitimePon Avg 25, 2008 3:27 pm

Puno ime Piter Sampras (grčki: Petros Sampras)
Nadimak Pištolj Pit
Državljanstvo Sjedinjene Američke Države
Datum rođenja 12. avgust 1971.
Mesto rođenja Vašington DC, SAD
Visina/težina 1.85m/77kg
Postao profesionalac 1988.
Povlačenje 2002.
Stil igre desnom rukom; jednoručni bekhend
Zarada u karijeri 43,280,489$ (najviše od svih tenisera ikada)
Pobede-porazi 762-222
Najviša ATP pozicija 1.
Osvojenih titula 64
Ostvojenih Grand Slam titula 14 (7X Wimbledon, 5xUS Open, 2xAustralian Open)
Osvojenih Masters Cup titula 11

Sin grčkih emigranata Piter Pit Sampras rođen je 12. avgusta 1971. godine u Vašingtonu.

Sa porodicom se 1978. godine seli u Palo Verde u Kaliforniji, gde u sedmoj godini počinje da igra tenis. U sedamnaestoj Sampras je odigrao svoj prvi profesionalni meč, a u 19 postao najmlađi pobednik US opena, pošto je savladao Agasija, Lendla i Mekinroa.

Sampras je u petnaestogodišnjoj profesionalnoj karijeri osvojio 64 titule, od čega 14 na Gren slem turnirima. U bogatoj riznici nalazi se sedam titula sa Vimbldona i dve iz Melburna, sa Otvorenog prvenstva Austraije, ali nijedna sa Rolan Garosa. To je i jedini Grend slem turnir na kojem nije uspeo da pobedi. Na Otvorenom prvenstvu SAD osvojio je pet titula, tri puta je u finalu pobedio Agasija.

Zbog ubojitog servisa i razornog voleja Sampras je dobio nadimak Pit Pištolj. Svojevrstan rekord Sampras je postavio 1993. godine kada je tokom sezone ukupno odservirao 1.011 as udaraca.

“Uvek sam želeo da serviram kao Pit, ali nisam uspevao. Hteo sam da imam i forhend kao on, opet mi nije išlo. Na kraju, pokušao sam da budem lepo vaspitan kao on. Treba li da kažem da ni u tome nisam uspeo," rekao je Džon Mekinro.

Do prvog mesta ATP liste Sampras je prvi put stigao 12. aprila 1993. Tokom karijere na mestu rezervisanom za najboljeg Sampras je bio 286 nedelja, od čega 102 uzastopno, od 15. aprila 1996 do 30. marta 1998. godine

Karijeru Pita Sampras obeležilo je i stalno rivalstvo sa Andreom Agasijem. Ostaće upamćeno da su 1995. godine Sampras i Agasi svoje učešće u Dejvis kupu uslovili učešćem onog drugog. Razlog tome bio je strah da će neučešće u mečevima Dejvis kupa jednom igraču obezbediti prednost pred Rolan Garos.

Pit Sampras zvanično se oprostio od tenisa u 32. godini na ceremoniji pred otvaranje US Opena 2003. Tokom karijere od nagrada na turnirima zaradio je 43 miliona dolara, 17 više nego što je do tog trenutka zaradio njegov najveći protivnik, Andre Agasi.

Ušao je u međunarodnu tenisku Kuću slave u Njuportu u julu 2007.

REKORDI I DOSTIGNUĆA

- Sampras je, od svih tenisera, najduže bio na 1. mestu ATP liste. Na toj poziciji proveo je čak 286 nedelja! Na drugom mestu je Ivan Lendl sa 270, a na trećem Jimmy Connors sa 268 nedelja.

- Ima najviše osvojenih Grand Slam titula u muškom singlu u istoriji - 14.

- Rekorder po broju titula u muškom singlu na Wimbledonu. Osvojio ih je sedam.

- Sampras je jedini teniser koji je završio na 1. mestu ATP liste na kraju sezone šest godina u nizu.

- Sampras je najmlađi teniser koji je osvojio US Open, sa 19 godina i 28 dana (1990).

- U karijeri ima 762 pobede i 222 poraza. Pobedio je u 77% svih mečeva tokom svoje karijere, koja je trajala petnaest godina.

- Osvojio je 11 titula iz ATP Masters serije. Po broju ATP Masters titula, nalazi se na četvrtom mestu, iza Andrea Agassija (17), Rogera Federera (14) i Rafaela Nadala (12).

- Proveo je 12 godina u samom vrhu svetskog tenisa. Za tih 12 godina bio je top 10 igrač, a jedno vreme, naravno, i prvi reket planete.

- Sampras (7xWimbledon i 5xUS Open) i Bjorn Borg (5xWimbledon i 6xFrench Open) su jedini teniseri koji su više od pet puta osvajali dva različita Grand Slam turnira.

- Rekorder je i po svojoj zaradi u karijeri. Zaradio je 43,280,489$.

RESPECT!!! icon_tenis
Nazad na vrh Ići dole

Pete Sampras
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Tennis :: O teniserima... :: Biografije-
Skoči na: