Sport
Srbija dočekuju Rusiju u prvom kolu FED kupa
SAFINA I SHARAPOVA ZA SPETAKL
Ruskinje stižu u Beograd - to je ishod jučerašnjeg žreba za prvo kolo Svetske grupe FED kupa. Jelena Janković i Ana Ivanović nisu imale mnogo sreće pri izvlačenju kuglica u Muzeju Rolan Garosa, ali su bar dobro prošle kada je domaćinstvo u pitanju - spektakularni meč za polufinale Svetske grupe igraće se 6. i 7. februara 2010. u „Beogradskoj areni“.
Tako će najatraktivniji tim sveta, od 2004. četvostruki šampion FED kupa, predvođen Dinarom Safinom i Marijom Šarapovom i ostalim zvezdama doći na megdan Ani i Jeleni.
- Dobili smo najtežeg mogućeg protivnika, ali bar je dobro što nećemo igrati u Moskvi, jer je to bila najgora moguća varijanta pri žrebanju. Rusija je moćna reprezentacija, koja raspolaže sa 10-11 igračica podjednakog kvaliteta i to je njihova prednost, a mi se već sada okrećemo meču u „Areni“ – kaže Dejan Vraneš, selektor srpske selekcije.
Naša reprezentacija, i muška i ženska, još nije izgubila u „Areni“ i svaki put (i protiv Australije i Japana) dvorana je bila ispunjena do poslednjeg mesta. Očekuje se da tako bude i ovog puta, pogotovo, jer će rekete ukrstiti najbolje i najzgodnije teniserke planete, a pri tom duel Srbije i Rusije je finale pre finale.
- Odlično poznajemo Rusiju, koja je verovatno najjača reprezentacija sveta, međutim, verujem u naše devojke. Najvažnije je da budu zdrave, nadam se da će biti u formi, i mislim da imamo šansu za trijumf bez obzira na to u kom sastavu gošće budu igrale. Naša prednost je mnogobrojna publika, a devojke su uvek izuzetno motivisane kad igraju za reprezentaciju. Daju i više od maksimuma, uvek sa ciljem da Srbiji donesu pobedu i sigurno će tako biti i ovaj put – dodao je Vraneš.
Selekcija Šamila Tarpiščeva ove godine izgubila je od Italije u polufinalu, a u timu su bile Dementijeva, Kuznjecova, Čakvetadze i Pavljučenko. Međutim, s obzirom na važnost meča u Beogradu, treba očekivati najjači sastav i sve četiri top 10 igračice - Safinu, Dementijevu, Zvonarevu i Kuznjecova, plus Šarapovu.
- Rusija je najteži rival, ali ipak smo imali i sreće, jer igramo kod kuće. Da je bilo suprotno, da smo izvukli gostovanje u Moskvi, to bi bilo katastrofalno jer se ovaj meč igra odmah nakon Australijen opena i sa plus 30 stepeni Celzijusovih, došli bismo na minus 30, sa otvorenog u halu. Ovako, kod kuće je u svakom smislu toplije, što zbog atmosfere i domaće publike, što zbog toga jer su naše zime blaže i sve je puno lepše – prvi je utisak Jelene Janković, koja se juče vratila u Beograd iz Pariza.
Peta teniserka sveta poštuje ruski tim, ali očekuje najbolje u „Areni“.
- To je jaka ekipa, koja ima veliki izbor igračica, ali sa svakom od njih Ana i ja smo igrale i svaku smo pobeđivale. Samo da nas zdravlje posluži, a ja verujem da Beogradu i Srbiji možemo još jednom prirediti veliku radost i spektakl za istoriju – dodala je Jelena.
Slično razmišlja i naš drugi reket Ana Ivanović.
- Biće ovo jako uzbudljiv i zanimljiv. Rusija je, sigurno, najjači tim koji smo mogli da izvučemo, ali zaista sam srećna što ćemo im se suprotstaviti na našem terenu. Igraćemo pred velikim brojem naših navijača i sigurna sam da će atmosfera biti izvanredna. Već sada jedva čekam da počne meč u Beogradu – rekla je Ana Ivanović.
Ukoliko Srbija pobedi Rusiju, u polufinalu će se sastati sa pobednikom duela Francuska - SAD. Inače, u ovogodišnjem finalu sastaće se Italija i SAD, a taj meč se igra u novembru.
Salivanenko: Igraće najodmornije
Na žrebanju parova bio je i Aleksei Salivanenko, prvi zamenik predsednika Ruske teniske federacije, koji smatra da Srbija ima veliku prednost jer se meč igra pred beogradskom publikom.
- Članice našeg tima verovatno će biti one, koje ranije ispadnu na grend slemu u Melburnu. One teniserke koje budu u polufinalu, i možda finalu, neće biti dovoljno odmorne za ovako težak meč. Imaćemo prednost ako se meč bude igrao što duže – rekao je Salivanenko.
Živojinović: Devojke da osvete muški tim
Slobodan Živojinović, predsednik Teniskog saveza Srbije, se nada da će devojke osvetiti muški tim za prošlogodišnji poraz u Dejvis kupu.
- Jedino je dobro što igramo u Beogradu. To može biti revanš za ono što nam se desilo u Moskvi 2008. Gornji deo žreba je mnogo slabiji od donjeg, u kome smo mi. Fed kup je takmičenje u kome svako može svakog da pobedi, a oni koji budu bolji u donjem delu žreba, verovatno će trijumfovati na kraju. A to znači da ako želimo da pobedimo, onda je možda najbolje da najtežeg protivnika odmah sretnemo.
PAROVI
1. KOLA:
Ukrajina - Italija
Češka - Nemačka
Srbija - Rusija
Francuska - SAD
*pobednici mečeva 1. kola idu u polufinale, a poraženi u baraž za opstanak u Svetskoj A grupi sa najbolja četiri tima iz Svetske B grupe
SRBIJA
Jelena Janković (5)
Ana Ivanović (
Ana Jovanović (238)
Bojana Jovanovski (278)
Aleksandra Krunić (-)
Selektor: Dejan Vraneš
RUSIJA
Dinara Safina (1)
Jelena Dementijeva (4)
Vera Zvonareva (6)
Svetlana Kuznjecova (7)